„Nie wybieraj dnia, w którym padał deszcz ani kiedy chmury psują niebo. Wybierz herbatę tylko w pogodny dzień. ”
-Lu Yu

Nienawidziłem mojej pierwszej białej herbaty. Była to mieszanka białej herbaty Lipton w torebce na herbatę, która od lat oddzielała mnie od białej herbaty. Potem miałem prawdziwą białą herbatę: Silver Needle. Wykonane z pączków herbaty, herbata Sliver Needle wlewa bogaty delikatny płyn z nutami owoców i miodu – naprawdę mocny smak delikatnej herbaty o jasnym kolorze. Zakochałem się w Srebrnej Igle, ale wysoka cena powstrzymała moje pączkujące uzależnienie.

Najbardziej znane białe herbaty pochodzą z prowincji Fujian w Chinach. Fujian produkuje dwa główne rodzaje białej herbaty: Silver Needle i White Peony.

Herbata „Sliver Needle” ma długie, delikatne, młode pąki herbaciane z małymi włoskami, starannie zebrane po zimowej hibernacji. Wczesną wiosną krzewy herbaciane w Fujianie wyrastają pierwsze zielone liście i pąki. Trzon ma nowy pąk z dwoma liśćmi poniżej. Około trzy tygodnie przed wyrwaniem krzaki herbaciane są zacienione. Pączki herbaty zbierane są w jasne, słoneczne dni.

Według legendy młode kobiety dziewicze w jedwabnych rękawiczkach jako jedyne wybierały tę specjalną herbatę podczas cesarskich Chin. Dzisiaj robotnicy ostrożnie wyrywają najlepsze pąki i pozwalają im uschnąć na zacienionym terenie pod gołym niebem. Cieniowanie zapobiega dalszemu rozwojowi chlorofilu przed słońcem. Suszenie pączków herbaty na wolnym powietrzu w niskiej temperaturze przez około 24 godziny umożliwia rozpoczęcie procesu utleniania. Ponad 10 000 pączków herbaty można znaleźć w jednym kilogramie herbaty Silver Needle, co czyni ją jedną z najdroższych herbat na świecie. Podczas dynastii Song (960-1279) cesarz zażądał, aby ta herbata była wypłacana jako hołd. Istnieje jednak tańsza biała herbata, którą można zjeść – White Peony.

Herbata z białej piwonii to nowa biała herbata w kształcie liścia. Herbata ta jest zrobiona z pierwszych wiązek nowych liści znajdujących się pod nowym pączkiem herbaty. Mistrzowie herbaty łączą kilka różnych stylów białej piwonii – pączek herbaty i jeden liść (najwyższy stopień), pierwszy liść, pączek herbaty i niedoskonały pierwszy liść, a także pączek herbaty i pierwszy i drugi prawdziwy liść. Pierwszy liść pod pąkiem jest porowaty, umożliwiając całkowite wysuszenie podczas procesu suszenia powietrzem. Po wyskubaniu, liście herbaty z białej piwonii są suszone w cieniu, a następnie pieczone. Z powodu suszenia powietrzem, ta herbata jest utleniona w 8-15%. Odmiany White Peony mają delikatne smaki kwiatów i miodu.

Jak więc warzyć białą herbatę? Podgrzać przefiltrowaną wodę do momentu, aż kolumna pary wzrośnie. Wlać wodę przez liście herbaty, przykryć i strome przez 90 sekund do dwóch minut. Ilość liści w filiżance opiera się na osobistym smaku. Użyj więcej liści na mocniejszą filiżankę herbaty. Nie używaj wody wrzącej ani w kuchence mikrofalowej, ponieważ herbata będzie gorzkiała i palona.

Biała herbata to aromatyczna uczta dla wszystkich osób pijących herbatę. Doceń konkretne wyrywanie i produkcję, aby stworzyć aromatyczny i smaczny kubek. Możesz cieszyć się tradycyjnym stylem Silver Needle i nowym stylem liści White Peony. Oba są produkowane do perfekcji herbaty. Kiedy skosztowałem wysokiej jakości białej herbaty o liściach, stałem się fanem. Lubię pić herbatę w upalne dni. To sprawia, że ​​świetna mrożona herbata na zimno.

Tea – jak tylko usłyszy się słowo „herbata”, przypomina obraz ciepłej wody zmieszanej z mlekiem i cukrem oraz wszystkimi innymi dodatkami. Kto by wiedział, że prawdziwe herbaty nie są wymyślnymi trunkami, ale naturalne ekstrakty liści herbaty łączą się w ciepłej wodzie?

Kultura degustacji herbaty

Degustacja herbaty była sztuką od pierwszej filiżanki herbaty, jaką kiedykolwiek stworzono na świecie. Jednak odmiany herbaty zmieniały się i ewoluowały jako najbardziej preferowane i korzystne napoje zdrowotne na całym świecie.

Herbata do picia zrewolucjonizowała się i stała się popularna nie tylko jako napój nad kubkami smakowymi konsumentów herbaty, ale odzwierciedlając radość na twarzach. Ta radość była niezliczona, ponieważ pijący herbatę znaleźli swoje szczęście w tym jednym łykowatym łyku.

Pojawienie się degustacji herbaty

Chociaż herbata jest powszechnie dostępna na obecnym rynku i że również w różnych smakach, osoby pijące herbatę znalazły swój rodzaj sztuki w degustacji herbaty. Kubki smakowe tych ludzi tak przyzwyczaiły się do smaku herbaty, że jednym łykiem potrafią wykryć etymologię herbaty i miejsce jej powstawania. Osiągnęli poziom tak dużej wiedzy, że posiadają moc, by przekonać nawet nie pijących herbatę do picia herbaty.

Znajomość herbaty jako napoju luksusowego

Jeśli mówię o moim osobistym doświadczeniu, sztuka degustacji herbaty niewątpliwie została wprowadzona w miejscu, w którym pracuję. Będąc miłośnikiem herbaty, było to wspaniałe doświadczenie w pracy z najważniejszymi członkami branży herbacianej. Próbowałem wielu odmian herbaty, a także byłem świadkiem procedury degustacji herbaty; to było jedyne w swoim rodzaju doświadczenie, ponieważ eksperci od herbaty oprowadzili mnie po około 20 rodzajach herbat i pozwolili mi spróbować ich wszystkich. Rzadko zdarza się, aby znaleźć prawdziwego konesera herbaty wokół ciebie. Ale w moim przypadku, kiedy poznałem pana Rishabha Dugara (założyciela Te.Cha), zawsze uważałem, że jest zaangażowany w herbatę i tłumaczy sztukę spożywania naturalnych herbat, tak jak prawdziwy koneser herbaty. Cóż, zawsze miałem herbatę z dodatkiem mleka i cukru oraz innych smaków, ale prawdziwa magia picia naturalnej herbaty zaskoczyła mnie nieskazitelnie z finezją w jej smaku.

Degustacja herbaty została porównana do formy artystycznej, ponieważ jest najrzadszą ze wszystkich rzeczy, w których moglibyśmy znaleźć każdego tak bardzo zaangażowanego w herbatę, że myśli i mówi tylko o herbacie. Sztuka degustacji herbaty odzwierciedla podróż degustatora herbaty i ile herbaty ona lub ona spożywała i ile odmian. Degustacja różnych rodzajów herbat zależy od odmiany herbat dostępnych na rynku i te odmiany są wykonane z bardzo interesującej i specjalnej techniki „klonowania”. Klony herbaty są testowane i następnie hodowane w różnych regionach produkcji herbaty i nigdy nie zawodzą w tworzeniu kubków smakowych konsumentów herbaty.

Degustacja herbaty była formą sztuki od wielu dziesięcioleci i rozwija się w szybkim tempie w dzisiejszym świecie. Ponieważ ludzie z różnych miejsc skłaniają się bardziej do życia w sposób naturalny i zdrowy, herbata zyskała ogromną popularność na całym świecie. Stało się naturalnym źródłem, w którym ludzie odnajdują swój wolny czas, pili herbatę i dzielą się szczęściem, spotkaniami, formalnymi lub nieformalnymi spotkaniami lub specjalną okazją.

Herbata zawsze była sztuką do konsumpcji z całego serca!

Herbata aromatyzująca istnieje od dłuższego czasu i początkowo kwiaty i inne pachnące rośliny botaniczne były ułożone w herbatę, która łatwo wchłaniała ich aromaty. Podczas gdy wciąż używa się roślin, owoców i przypraw, niektóre blendery używają naturalnych smaków, aby osiągnąć pożądany smak.

Co to jest naturalny smak?

Punktem kontrowersji jest termin „naturalne smaki”, które zostały szykanowane jako celowo wprowadzające w błąd przez niektórych. „Naturalne aromaty” są w rzeczywistości regulowanymi nazwami FDA i są następujące:

„Określenie naturalny aromat lub naturalny środek aromatyzujący” oznacza olejek eteryczny, oleożywicę, esencję lub ekstrakt, hydrolizat białkowy, destylat lub jakikolwiek produkt prażenia, podgrzewania lub enzymolizę, który zawiera składniki aromatyzujące pochodzące z przyprawy, soku owocowego lub owocowego, warzyw lub sok warzywny, jadalne drożdże, zioła, kora, pączek, korzeń, liść lub podobny materiał roślinny, mięso, owoce morza, drób, jaja, produkty mleczne lub ich produkty fermentacji, których znaczące funkcje w żywności mają właściwości smakowe, a nie odżywcze. ”

Naturalne aromaty mogą lub nie mogą zawierać „składnika” docelowego smaku. Konkretna kombinacja chemiczna może być na przykład obecna w brzoskwini, ale ta sama substancja chemiczna może być również obecna w innych źródłach, takich jak marchew. Firma zajmująca się smakiem kataloguje różne właściwości surowca, a przy użyciu różnych kombinacji może uzyskać nowe odmiany smakowe. Pomyśl o tym, jak mieszanie różnych kolorów podstawowych w celu uzyskania nowego koloru. Termin „substancja chemiczna” nie powinien być traktowany jako zły dla ciebie. Standardowy surowy liść herbaty zawiera ponad 700 substancji chemicznych.

Dobrym sposobem wizualizacji smaków są niektóre z ekstraktów znalezionych w sklepie spożywczym. Ekstrakt z migdałów, ekstrakt waniliowy to rodzaje produktów, które są wykorzystywane do aromatyzowania herbat, a także żywności. Większość naturalnych aromatów stosowanych w herbatach pochodzi ze źródeł botanicznych. Niemal wszystkie te ekstrakty są wytwarzane przy użyciu metody destylacji. Szybki przykład to aromat cytrynowy: skórki cytryny gotowane są w celu uwolnienia związków organicznych. Para jest następnie zbierana i redukowana do postaci super skoncentrowanej. Jeśli to jest jak robienie whisky!

Ile aromatów stosuje się w herbacie?

Ilość potrzebnego aromatu jest minimalna – około jednej łyżeczki na funt! Dużą jego część stanowi alkohol etylowy, który jest stosowany jako środek nośny (ponieważ odparowuje, aromat jest przenoszony przez herbatę przez odparowujący alkohol). Smak i alkohol są rozpuszczalne w wodzie, więc do łączenia tych dwóch składników używana jest woda. W sumie po wyparowaniu alkoholu i wody patrzysz na 1/2 łyżeczki lub mniej rzeczywistego smaku na funt.

A co ze sztucznymi smakami?

Niektóre herbaty mogą wskazywać na sztuczne aromaty. Nie wszystkie sztuczne smaki są takie same. W luźnej herbacie mogą używać sztucznego aromatu skategoryzowanego jako „równoważnik natury”. Jak wspomniano powyżej, naturalny aromat musi pochodzić z naturalnego źródła. Są chwile, kiedy koszt naturalnego źródła rośnie w górę. Naturalnym odpowiednikiem jest odtworzenie cząsteczki dokładnie tak, jak jest ona znaleziona w naturze, z wyjątkiem tego, że jest wykonana w laboratorium.

Dobrą analogią jest Star Trek. Kapitan Picard poprosił o „Earl Grey .. Hot”. Replikator pobrał energię i ponownie przekształcił się w materię, natychmiast odtwarzając dokładne właściwości chemiczne herbaty Earl Grey. Nikt nie jest pewien, jakie organy regulacyjne istnieją w federacji, ale technicznie rzecz biorąc, dziś FDA uznałaby herbatę za sztuczną.

Nienaturalne równoważne sztuczne aromaty to te, które nie występują w naturze i są w całości zaprojektowane i wyprodukowane w laboratorium. FDA wymaga, aby „ekwiwalent natury” był oznaczony jako sztuczny. Może to wprowadzać w błąd ludzi, ponieważ często widzicie termin „naturalne i sztuczne aromaty”, nie wiedząc, która to sztuczna wersja. W przeważającej części wersje ekwiwalentne nie są ekwiwalentne. W przeważającej części większość herbaty, która mówi o sztucznych aromatach, wykorzystuje ekwiwalent natury. Herbaty butelkowe lub produkty masowego rynku prawdopodobnie miałyby większe prawdopodobieństwo zawarcia czystych sztucznych substancji. W obu przypadkach dobry sprzedawca herbaty będzie mógł cię powiadomić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *